RSK’s faglige fundament
Gruppekursus, kursusforløb med små grupper og individuelle forløb
Gennem de senere år har den danske rygerprofil ændret sig markant. De ’lette’ rygere er blevet røgfri, mens de tilbageværende typisk er præget af større fysisk afhængighed.
RYGESTOP FOR LIVET® er udviklet, så det kan anvendes til alle voksne rygere, men med særlig fokus på storrygere med svær fysisk afhængighed. Denne type rygere har ofte mange forgæves stopforsøg bag sig. Mange af dem mærker, hvordan kroppen ikke længere tåler den megen rygning, men har mistet troen på, at det vil lykkes for dem at stoppe. De føler sig ofte fanget i en ond cirkel af frustration og magtesløshed, fordi de ikke på egen hånd magter at sætte et punktum for rygningen. For mange opleves det som manglende viljestyrke og rygrad ikke selv at kunne mestre et rygestop.
Det er ikke de letteste rygestoppere at arbejde med. Til gengæld er det dem, der har mest behov for hjælp.
Vores tilgang – den positive psykologi
RSK’s tilgang til arbejdet med rygestop er som udgangspunkt at formidle oplysning (fx om nikotins virkemåde, afhængig adfærd og helbredsfordele ved rygestop) og at yde rådgivning.
Denne oplysning og rådgivning suppleres efter behov af redskaber af mere coachende/terapeutisk karakter. Derfor er RSK’s konsulenter trænede i – under hensyntagen til den enkeltes og/eller gruppens behov – at udvælge og bruge en række forskellige redskaber (herunder den motiverende samtale, et udvalg af teknikker hentet fra den kognitive terapi, relevante coachingværktøjer, self-efficacy-styrkende strategier og mentaltræning).
Konceptet sigter i sin form mod at arbejde inden for rammerne af den positive psykologi, der tager udgangspunkt i den enkeltes personlige ressourcer, muligheder og ønsker for fremtiden. Konsulenten støtter således rygestopperen i at vende negative erfaringer til positiv læring, og der arbejdes med at øge rygerens motivation for at stoppe og troen på, at det kan lykkes, ligesom der ydes støtte under selve rygestoppets udfordringer og til fastholdelse af røgfriheden på den lange bane.
Den positive tilgang til processen betyder bl.a., at vi ikke bruger skræmme-kampagner som middel til at øge rygerens motivation for rygestop.
Tværtimod oplyser vi først om rygningens mange sundhedsskadelige virkninger efter rygestoppet, hvor rygestopperen for det første formodes at være mere modtagelig for informationerne – og hvor informationerne for det andet kan bidrage aktivt til at understøtte og fastholde den beslutning, rygestopperen allerede har taget om at blive røgfri.
Standardforløb for grupper
Et standard-gruppekursusforløb omfatter i RSK-regi 6 mødegange, telefonisk kontakt og (hvis rygestopperen ønsker det) sms-korrespondance undervejs. Den traditionelle model omfatter 5 møder, men ved at indlægge en 6. mødegang 3 uger efter 5. møde opnås en fordobling af fastholdelsestiden efter rygestoppet – nemlig fra 3 til 6 uger.
Forløbet med 6 mødegange er velafprøvet og øger dokumenterbart succesraten på den lange bane. Muligheden for løbende kontakt til egen rygestopkonsulent undervejs i processen – også efter at holdet er afsluttet – sikrer rygestopperen støtte ved eventuelle tilbagefald eller i forbindelse med akutte udfordringer, der måtte opstå undervejs.
Som nævnt strækker kurset sig over 6 faste møder: Én gang ugentligt i de første 4 uger, hvorefter der er en pause på 2 uger før 5. møde og derefter en pause på 2-3 uger før 6. møde. Se kursusplanen nedenfor:
Rygestopmedicin
Selvom vi vurderer, at mange af nutidens rygere har en stærk afhængighed af nikotin, lægger vi i vores forløb op til, at beslutningen om at bruge rygestopmedicin (fx Zyban, Champix eller nikotinprodukter) og i givet fald hvilken type, er rygestopperens egen. Til gengæld skal dette valg foregå på et oplyst grundlag. Derfor arbejder vi i vores forløb med at afdække en eventuel afhængig adfærd.
Derudover vejleder vores konsulenter om valg af præparat, dosering og anvendelse af rygestopmedicin – på baggrund af rygestopperens tidligere stoperfaringer, rygeprofil og kuliltemåling. For at sikre, at tobaksafhængigheden ikke konverteres til afhængighed af nikotinprodukter, lægger vi desuden i alle forløb en plan for nedtrapning og udfasning af rygestopmedicinen. Denne plan lægges på den 6. mødegang, hvor udfasning af nikotinprodukter er aktuel.
Vi anbefaler ikke E-cigaretten i forbindelse med rygestop – dels som en følge af de potentielle helbredsmæssige skadevirkninger, dels pga. manglende dokumentation for dens effekt som en strategi til røgfrihed .
”Rygestop-self-efficacy”
Inden for socialpsykologien er der bred enighed om, at det i forbindelse med en succesfuld adfærdsændring er af stor betydning, at den, der skal planlægge og implementere en ændret adfærd, oplever sig selv som handlekraftig og i stand til at gennemføre den planlagte ændring.
Psykoedukation om – og individuel afdækning af – rygning som en afhængig adfærd kontrasteres derfor i RSK’s koncept, dels af fokus på eksternalisering af afhængighed (du er ikke afhængig, du har en afhængighed), dels af en træning forud for rygestoppet, der sigter mod at øge og styrke rygestopperens ”rygestop-self-efficacy”.
En øget self-efficacy skal i denne sammenhænge sikre, at rygestopperen sætter sig et mere ambitiøst mål og faktisk iværksætter tiltag for at forfølge det samt at han/hun er mere vedholdende over for udfordringer og forhindringer undervejs i stopprocessen og derfor har en større chance for succes i form af varig røgfrihed.
Kilder til øget rygestop-self-efficacy
Kilder til øget rygestop-self-efficacy er at løse små, men udfordrende, opgaver med succes (fx ved at planlægge og gennemføre en rygevaneændring), at se andre lykkes (fx de øvrige gruppemedlemmer eller rygestopkonsulenten), overtalelse (fx at rygestopkonsulenten udtrykker sin tro på den enkeltes evne til at gennemføre et rygestop) og en generel forbedring af den fysiske grundform (fx ved motion i forbindelse med rygestoppet, hvilket også modvirker vægtøgning).
Vægtbekymring, motion, livsstil og stress
Mange rygere anfører bekymring for at tage på efter et rygestop som en grund til at blive ved med at ryge. Derfor inddrager RSK også emner som kost, motion og sund livsstil i forløbene – dels for at imødegå den slags bekymringer, dels for at styrke den sundere livsstil, rygestoppet er en vigtig del af. Tanken er desuden, at motion i sig selv kan bidrage til at overkomme nogle af rygestoppets udfordringer og styrke fastholdelsen.
Arbejdsrelateret stress og personlige kriser er hyppigt anførte årsager til tilbagefald blandt rygestoppere. Derfor tager vi også disse emner op under forløbet. Desuden arbejder vi med at identificere, verbalisere og imødegå de psykiske tilstande, der udløser rygetrang hos den enkelte.
Mentaltræningen indgår som afslutning på alle mødegange efter rygestoppet og har til formål at vende opmærksomheden væk fra rygestoppets strabadser og hen imod rygestopperens ønsker og drømme om en røgfri tilværelse – så den positive motivation kommer i fokus og styrkes og en ny identitet som ikke-ryger etableres.
Materialer og kvalitetssikring
RSK-konceptet er en dynamisk og praksisnær videreudvikling af det Stop-samarbejde-koncept, der i de sidste mange år har ligget til grund for uddannelsen af rygestoprådgivere i Danmark. Vores undervisning og materialer tilpasses løbende de forandringer i rygergruppens rygeprofiler, der fx måtte følge af strukturelle ændringer – ligesom vi inddrager nye redskaber, der har dokumenteret effekt i form af øgede succesrater. Indberetning til Rygestopbasen og hyppige tilbagemeldinger til RSK fra alle konsulenter under alle rygestopforløb sikrer erfaringsindsamlingen og gør det muligt løbende at afprøve og evaluere pilotforsøg.
En del af RSK’s kvalitetssikring er også kontinuerlig indsamling og evaluering af data fra alle forløb. Derudover sikres en ensartet og høj faglig kvalitet ved rekruttering og uddannelse af konsulenter, løbende opkvalificering, fælles undervisningsmateriale, uddannelse i korrekt brug af materialet, løbende supervision af alle konsulenter og halvårlige samlinger for alle konsulenter med vidensdeling, erfaringsudveksling, netværksmulighed og oplæg om aktuelle emner. Selve undervisningsmaterialet består pt. af:
- Power point-slides til 6 mødegange (2 før og 4 efter rygestoppet) for grupper på op til 10 personer
- En dybdegående manual til brugen af power point-slides
- En flip-over med emner, der matcher indholdet på de 6 mødegange på kurserne (hhv. grupper, små grupper og individuelle forløb)
- En manual til brug af flip-over
- En stophåndbog, som er et arbejdsredskab til både rygestopperne og rådgiveren. Håndbogen er inddelt efter gruppekursets 6 mødegange. Ud over den information, der knytter sig til de enkelte mødegang, indeholder bogen en række små øvelser, rygestopperen kan udføre på egen hånd mellem mødegangene
Alle materialer har samme, grafiske linje med gode farver og mange illustrationer, der i sig selv fortæller en historie om rejsen mod røgfrihed. Der er endvidere arbejdet med at reducere tekstmængden og øge læsbarheden, så også ressource- eller læsesvage rygestoppere bliver mødt af materialet.
”Du er ikke alene”
For at yde den optimale støtte udleverer RSK’s konsulenter deres mobilnummer og mailadresse til alle de deltagere, de får i forløb, så rygestopperen ved behov kan komme i kontakt med sin personlige konsulent. Og endelig har vi en hot-line-service, hvor rygestopperen kan tage kontakt og modtage råd, støtte og opmuntring undervejs i processen.
Hjælp til rygestop
Rygestop i Danmark
Tilmelding
Kurser for sundhedsprofessionelle:
receptionen@rygestopkonsulenterne.dk
70 28 10 20
Kontakt os
Rygestopkonsulenterne ApS
Krakasvej 17
3400 Hillerød
info@rygestopkonsulenterne.dk
70 28 10 20